четвер, 19 травня 2016 р.



Шахи для дорослих
Застосування творчого підходу в шахах та в житті

Самвидав



Автор:  Василь Підойма





м. Запоріжжя, 2016 рік










    Те, що я хочу сказати не пов’язано з порнографією, чи іншим неподобством. Тим не менш, ця стаття не для дітей, оскільки вимагає для свого розуміння життєвої мудрості та тверезості, а незрілу дитячу свідомість розмова про смерть, наприклад, може травмувати та завадити розвинутись в гармонійну особистість.
     Стаття складається з трьох частин. В першій я описую свою життєву філософію, в другій – основи моїх теорій та методів самопізнання, в третій частині дані деякі приклади їх практичного застосування. «Деякі» через те, що частина проектів ще в стадії досліджень, а деякі і не слід публікувати через їх занадто особистий характер.
   Оскільки в кожного може бути лише свій власний шлях вдосконалення, ця стаття не є якимось учбовим посібником. Здебільше це лише підказка та приклад, як можна спробувати змінити власне життя. А більшого і не треба; для виконання якоїсь незвичної справи треба лише зрозуміти як почати. А далі вже справа сама почне вести та підказувати.
   Бажаю кожному знайти свої власні шляхи та методи самовдосконалення . Шахи  чудовий полігон, де можна випробувати ці методи для їх подальшого застосування в реальному житті.

   Публікуючи цю статтю, я не переслідую комерційних цілей. Я просто хочу внести свій вклад в розвиток людського духу взагалі та шахового мистецтва зокрема.

















1. Життя як шахи, шахи як життя.
Навіщо усе це
  Ця стаття про користь шахів у реальному житті. Чим би не займалася людина, важливо лише те, що по-справжньому змінює її повсякденне життя.
   Про те, що шахи тренують розум знають всі, чи майже всі. Я ж хочу сказати про філософський аспект шахів. Адже шахи є спрощеною моделлю людського життя. Розуміючи це, грою в шахи можна тренувати не лише розум, а й сферу емоційного контролю та творчі здібності, які будуть корисні у реальному житті.
    Далі порівнюються поняття та явища з життя та з шахів. У своєму філософському світогляді я спираюсь на твори Артура Шопенгауера та Карлоса Кастанеди; власне, більшість філософських ідей я запозичив звідти. Що, звичайно ж, не означає, що інші філософські світогляди чи вчення не можуть відображати суті життя та шахів. Можуть, напевно. Свій світогляд я викладаю лише як приклад.
Ціль даної статті – наблизити шахову гру до практичного застосування у звичайному житті.  І життя і шахова гра вимагають розвивати мислення. В ідеалі, це має бути єдиний процес: випробування нових прийомів мислення на моделі життя (на шахах), а потім застосування їх в реальному житті. 
Що є життя і чому шахи його модель?
  Життя є двобій зі смертю. Саме так: без загрози смерті життя не відбулося б як явище. Уявімо на хвилину, що смерті взагалі не існує. Планету захопили б примітивні, але плодючі жучки-червячки. А люди (принаймні 99.9%) вдалися б до звичних розваг  від алкоголізму до компьютерных ігор або  чогось іншого «аби не працювати». Дійсно, навіщо напружуватися та «зростати над собою», якщо немає ніяких перешкод  для безкінечного карнавалу?
   Те ж саме і в шахах. Змініть правила, ввівши заборону на мат та побиття чужих (і своїх) фігур. Така партія зможе продовжуватися безкінечно (ось воно, життя вічне!). Але кому буде цікава така гра?
   Зараз ми торкнемося феномена людини. Чим є людина? Життя фізичного тіла з програмним забезпеченням у вигляді розуму є лише грою чогось більшого, але не проявленого у нашому світі. Його називають по-різному: душа, воля, суб’єкт, атман, усвідомлення, інтуїція чи підсвідомість. Без цього прихованого гравця життя перетворюється на механічне існування, що можна спостерігати на прикладі  деградації деяких представників людства (закінчені наркомани, наприклад). Такий «аватар» подібний до заглюченого персонажу в комп’ютерній грі ; він глухий до команд граючого, як глухий до голосу своєї душі алкоголік, що впав нижче плінтуса.
  Аналогами душі та конкретного життя людини в шахах будуть шахіст та його поточна партія. Шахіст, як і душа, керує позицією (кожним конкретним «тут і зараз») переслідуючи ігрову мету  виживання свого персонажа. Мета саме ігрова. Істинна мета граючих у шахитренування свого мислення. Яка істинна мета душі достеменно невідомо. Ця мета в принципі незбагненна для того, ким грають; можна лишень припустити, що вона існує. 
   Тут, до речі, також можна прояснити  і питання про незворотність смерті. Чи зникає назавжди те, що померло? І так, і ні. Як зіграна партія. Ви можете записати зіграну партію, ви навіть зможете потім повністю її проаналізувати  і ось воно,  це конкретне  втілення усе перед вами як на долоні. Єдине, чого ви не зможете   це знову точнісінько так само розіграти її з тим же суперником у тих же самих обставинах турнірної зустрічі. Але нові партії та нові втілення, скоріш за все будуть.

Усвідомлення смертності
  Багато мудреців наполегливо радили пам’ятати про свою смертність («міменто морі» і таке інше). А нормальній сучасній людині досі неясно – а навіщо? Між тим, усвідомлення  того, що твоєму життю загрожує несподіваний фіналце єдине, що може очистити життя від усього зайвого та виснажливого .
  В шахах це аксіома: намагайся знайти найсильніший хід, навіть якщо тобі здається, що твоя позиція сильна і тобі ніщо не може загрожувати. Адже досить вмілий суперник завжди зможе здивувати, створивши вам неприємності що називається «на рівному місці». Те саме і в житті: кладовища повні людьми, яких наздогнала несподівана смерть. Померти можна, невдало покопирсавшись в носі (і занісши інфекцію), награвшись в комп’ютерні ігри (усю ніч грав, вранці заснув за кермом). Знову ж таки: повільна, повзуча, але неждана смерть у вигляді інсульту через неправильне харчування. І так далі. Теоретично (та й практично) будь-яка дія смертельно небезпечна.
  Усе це треба пам’ятати  (усвідомлювати) не для того, щоб постійно наганяти на себе жаху. Якщо ви недостатньо  сильні – забудьте про смерть, так буде легше жити. Та якщо життя цікавить вас як боротьба, то треба і відноситись до нього як до боротьби. Ні на мить не забуваючи, що супротивник (ваша смерть) сильний та підступний. Це дисциплінує та мобілізує. Як партія з сильним суперником. Програти без боротьби    хіба то цікаво? А от хоча б спробувати створити гідний спротив майстру чи гросмейстеруоце дійсно адреналіновий атракціон. Якщо, звичайно, вас шахи по-справжньому цікавлять як гра. 
  Таким чином, єдина відома мета для особистості  це виживання. Але шанси на виживання можна підвищити,  накопичуючи дрібні переваги; назвемо їх благополуччям. Благополуччя повинно допомагати виживанню, в іншому разі воно перетворюється в ще одного з пішаків смерті. Наприклад, добре харчування допомагає виживати, забезпечуючи здоров’я та активність. Але без міри об’їдаючись, ви навпаки, будете знижувати свої шанси. Те ж саме і з автомобілем. При правильному використанні, він здатний підвищити рівень благополуччя, головним чином зберігаючи ваш час. Однак, якщо автомобіль занадто дорогий для вас в придбанні та обслуговуванні, він перетворюється на загрозу для виживання. Якщо, наприклад, вам через нестачу коштів доводиться тяжко працювати на двох роботах.
Зміст і суть шахової гри та життя
    По змісту гра в шахи полягає в атаці слабких місць позиції суперника та в захисті своїх слабких місць. Якщо слабких місць немає, або їх недостатньо, спочатку ведеться маневрова боротьба, за те, щоб створити слабкі місця в позиції суперника, та не допустити створення їх в своїй позиції.
  А за суттю, гра в шахи є боротьбою ідей, які намагаються втілитись у віртуальній реальності шахового поєдинку. Шахісти при цьому виступають провідниками ідей; виграє той, хто більш сильні ідеї втілює більш ефективно.
  Суть життя така ж. Людина проводить в життя (втілює) величезну масу ідей. Від ідеї зварити собі макаронів на вечерю до ідеї збудувати хмарочос (поєднавши свої зусилля з зусиллями інших людей). Саме втілюючи ідеї, людина бореться за виживання; безідейна боротьба то шлях до поразки, хоч в житті, хоч в шахах.
  Зміст життя  значно складніший, ніж схема «атака-захист-маневри» в шахах. Головне, в чому проявляється ускладнення - ця наявність соціуму. Ось, наприклад, життя Робінзона Крузо ще дуже схоже на шахову партію. Хочеш вижити - захищай тіло від негоди, атакуй флору і фауну острова щодо їжі, захищай територію від чужаків-людоїдів. У суспільстві все складніше через поголовну спеціалізацію його членів. Адже у нормі людське суспільство - це кооператив взаємної допомоги у справі виживання. У цьому кооперативі прийнято мінятися благами; хто чим багатий, те він іншим і пропонує на обмін. Поки що ще схоже на один із різновидів шахової гри «шведські» шахи. (Хто не в курсі, це гра два на два на двох дошках з різним кольором у партнерів по команді; вони передають один одному побиті фігури супротивника, їх потім можна вводити в гру у вигляді особливого ходу.) Так, тут обмін збитими фігурами ще моделює примітивний соціум. Проте сучасне суспільство, крім того, значно ускладнене всілякими механізмами перерозподілу благ, які до того ж часто управляються корисливими людьми, що ще сильніше заплутує ситуацію. Проте, під маскувальними шарами пафосних ідеологій та бюрократичних контор, принцип атаки і захисту домінує і в соціумі. Досить згадати народну мудрість "дають - бери, б'ють - біжи".
   Ще одна істотна відмінність життя від шахової партії - у фрагментарності. Життя занадто різнопланове і більше нагадує гру на багатьох дошках одночасно. Доводиться вирішувати масу окремих проблем, постійно перемикаючись з однієї " дошки" на іншу. Воістину, щасливий той, хто може жити в єдиному потоці, не розриваючись між будинком і роботою, і не перекроюючи постійно свій щільний графік.
2. Пізнай себе
                                                                                            
У цій частині я викладу свої погляди на природу людини і на методи самовдосконалення. Це необхідно для розуміння змісту технік, описаних в частині 3.
    Все написане не претензія на істину, а лише мій приватний погляд на речі. Приклад одного із способів говорити про те, про що говорити частенько нелегко або навіть неможливо.
    Нижченаведені малюнок і тексти - плід моїх інтерпретацій книг Кастанеди і результат спілкування з деякими чудовими юзерами з кастанедовських форумів. Респект їм усім за цікаві ідеї і натхнення на пошуки.

Будова людської свідомості                      
     Ця схема описана (але тільки словесно) в книгах Карлоса Кастанеди. Усі вісім точок символізують або тип сприйняття, або ще щось, з ним пов'язане.
  Про точки " тональ" і " нагуаль" промовчу, оскільки це позамежні області, недоступні буденній свідомості.
  Точка "воля" втілює собою ту саму загадкову силу, яка створює людину в плоті і в конкретних обставинах його життя. Ця сила таємно направляє дії людини, створюючи тим самим неповторний візерунок його життя. Вплив її на стільки ж могутній, наскільки і таємний; дію волі  можна помітити тільки в ситуаціях реальної смертельної небезпеки. Там вона виступає як "ангел-хранитель", допомагаючи виплутуватися із, здавалося б, безнадійних ситуацій. (Мені "пощастило" побувати в одній такій пригоді).
Про точку "бачення" знаю тільки з книг. Що бачення  - це безпосереднє сприйняття енергії. Більше про це мені поки нічого сказати.
   Точка "сновидіння" відповідає сприйняттю свого сну саме як сну. Тут потрібно сказати, що, по-перше, реальність денного життя також є сном; хоча, дуже особливим сном. По-друге, у нормальної людини факт знаходження уві сні вислизає з уваги, і будь-який сон сприймається як щось реальне що відбувається. Увага ж сновидіння дозволяє усвідомити ілюзорність сну і навіть побачити механізми створення ілюзії. На жаль, усвідомлені сновидіння нечасті гості в моєму житті.
Щоб зрозуміти, що являє собою точка "відчуття", потрібно виконати невеликий експеримент. Уявіть собі, наприклад, апельсин. Уявіть його зоровий образ, його смак, запах, відчуття в руках (якщо узяти апельсин в руки). Потім усуньте усі ці образи зі свідомості, і перевірте, що залишилося. Залишилося якесь смутне непередаване відчуття, яке ви безпомилково визначите як "апельсин", якщо надумаєтеся наново одягнути це відчуття в слова і образи. 
Це і є "відчуття" . Дуже важливо розуміти, що, як виявляється, мислимо ми і діємо, спираючись саме на  відчуття. Слова ж і образи є вже надбудовою над відчуттям. Причому, надбудовою не завжди обов'язковою. Ця надбудова призначена для комунікації і саме її являє собою точка  "розмова". Так, саме все, що можна уявити, описати або передати словом, малюнком або іншим засобом комунікації - усе це розмова. Причому, одна з функцій розмови у сучасної людини - це утримання певного набору відчуття через  фіксацію його розмовою з самим собою (внутрішнім діалогом).
Все життя сучасної людини – це тісне переплетення відчуття з розмовою. Деякі люди навіть вірять, що думають за допомогою слів. Насправді, мислення без слів можливо і це легко помітити, виконуючи якусь нескладну роботу. Думаючи, як краще прибити цвях, людина не використовує жодного слова. Навіть якщо вона при цьому базікає сама з собою про забивання цвяхів, їй це мало допомагає забивати цвяхи.
  Що ж таке точка «розум»? Я вважаю розум сенсовловлювачем. Це щось, здатне знаходити сенс в чужій розмові і потім втілювати ці ідеї в розмові своїй. Або конструювати нову структуру розмови, застосовуючи вже раніше вивчені сенси-ідеї. Якщо новий елемент розмови достатньо опрацьований, він може направляти потік відчуття таким чином, що дії (які теж відносяться до відчуття) приносять якийсь очікуваний результат. Наприклад, створення креслення буде конструюванням нової структури розмови. Тоді як дії з виготовлення виробу за кресленням будуть вже набором  відчуттів. Але направлених розмовою, що постійно оновлює образ мети і шукає шляхів її досягнення.


Мої методи самопізнання
   Їх усього два, але вони настільки універсальні, що дозволяють рухатися в якому завгодно напрямку. Перший пов'язаний з використання звичайних (не усвідомлених) снів. Можна перед сном сформулювати питання,  яке вас цікавить і утримувати під час засипання лише його відчуття. Сни без сновидінь і сни зі сновидіннями керуються волею. Саме з тих областей і приходить її відповідь: або ви прокидаєтеся, вже просто знаючи те, чим цікавились, або бачите сон, сюжет якого щось пояснює вам, або відповідь звучить у вигляді якоїсь фрази уві сні (зазвичай перед пробудженням). Цей метод  підходить для вирішення глобальних питань. Зокрема, саме уві сні я з'ясував, який стиль гри в шахи мені більше підходить (в сюжеті сну був показаний один з гросмейстерів). І навіть який дебют вибрати (бачив уві сні позицію, і при цьому прозвучала назва системи).
  А для вирішення питань без засипання я застосовую «уловлювання ідей». Тут теж треба сформулювати питання, потім утримувати в свідомості тільки його чуттєву складову, потім усунути і її. Налаштовуючись на безмовність (без розмов у вигляді слів або образів) я неодмінно вловлюю якісь ідеї по заданій темі. Формулюючи їх потім розмовою (у вигляді слів, образів, малюнків, схем або серій ходів) я вже оцінюю застосовність ідеї на рівні відчуття (тобто в прийнятті конкретних рішень і в діях).

3. Експерименти на власній шкурі
Застосування шаманських технік в шахах та в житті
Що за … ???
  ... запитаєте Ви і це не дивно. Яке мають відношення до шахів танці з бубном? Правильна відповідь - майже ніякого. Тут і далі під «шаманськими» «техніками» я маю на увазі різні способи зміни свого сприйняття, що деякі антропологи вважають за краще співвідносити з шаманськими практиками. Відразу обмовлюся, що для зміни сприйняття ніяких психотропних засобів я не застосовую і в цій статті їх застосування не обговорюю.
   Далі наведені різні техніки і результати їх застосування. Все випробовувалось або в шахових турнірах, або в життєвих битвах. Але, я навмисно не даю конкретики та подробиць, щоб не ставити читачеві зайвих шаблонів для дій; якщо читач захоче застосувати подібні техніки, то вся конкретика повинна бути повністю його: оригінальною і автентичною.
   Втім, називати це «техніками» доводиться через брак відповідного слова. Зміна свого сприйняття не є якимось банальним прийомом, освоївши який, можна застосовувати його коли і де завгодно. Для успішного зсуву в інший стан необхідна вільна енергія, бездоганність і намір це зробити. Намір - це не бажання, а готовність злитися з силою, яка тебе поведе. Саме сила, зовнішня по відношенню до сприймаючого, зрушує його в новий режим сприйняття. І результат цього завжди різний. Тому, нижченаведені описи швидше є звітами про одну й ту ж практику, але з різних ракурсів. 
Приборкання
   Сенс  техніки в тому, щоб не придушувати, наприклад, свій страх, але і не дозволяти йому переростати в паніку. «Бійся, але не до жаху». Це кредо всіх по-справжньому хоробрих людей. Вони бояться, як і всі нормальні люди, але діють, не піддаючись страху; ба, навіть використовують страх як джерело енергії в поєдинку . Адже страх породжує агресію, що в поєднанні з самим страхом  допомагає створювати парадоксальний настрій «обережної сміливості». У цьому настрої вельми зручно діяти в умовах неминучого ризику.
   Здавалося б, простіше придушити свій страх і потужним вольовим зусиллям «взяти себе в руки», «бути мужиком» тощо. Так простіше, але не краще. Пригнічувати частину себе, боротися зі своїми природними проявами означає втрачати енергію і страждати від стресу. «Страх страху» здатний спустошити і довести до інфаркту. Відпустивши ж свій страх, або навіть приручивши його, ми знаходимо частину своєї цілісності і стаємо сильнішими.
  Ця методика «приручення» застосовна не тільки до страху, а й до всіх інших почуттів, емоцій, звичок. Припинення битв усередині себе - єдиний шлях до внутрішньої гармонії.
Настрій воїна
      Настрій бездоганності. Діяти найкращим чином «тут і зараз», а інше неважливо. У шахах це означає робити найкращий хід, не думаючи про шанси на той чи інший результат партії. Дійсно, все неважливо, оскільки рано чи пізно закінчиться, будь це життя чи шаховий поєдинок. І навіть не важливо, за великим рахунком, чим все закінчиться. Всі соціальні батоги і пряники покликані затушувати цей факт, надати важливість кожній нісенітниці в житті. «Ви немодно одягнені? Яка ганьба! Розбийся в коржик, але зароби грошей на дорогий костюм! Хоча б до старості ». Ага, щоб тебе поховали в шикарному костюмі. Або, знову ж таки, ну яка різниця, хто виграв в партію за четвертим столиком в п'ятому турі  чвертьфіналу чемпіонату села Задригайлівка? Навіть для гравців в цій партії немає великої різниці, якщо тільки відволіктися від соціального навіювання, про те що особистість Ікс здобула дуже важливу перемогу, а особистість Ігрек втратила шанси увійти в п'ятірку кращих шахістів села. Перед лицем неминучої смерті всього сущого усе є неважливим.
Неважливо усе конкретне; все те, що можна позначити як результат і зафіксувати у свідомості. Отже, залишаються лише абстрактні цінності, на зразок бездоганності. Бездоганність - це єдине, до чого прагне воїн. Чи приносить це перемоги або поразки - неважливо. Важливий не результат, а клас гри.
      Як не дивно, настрій воїна дозволяє досягати більших результатів в житті і в шахах, в порівнянні з настроєм звичайної заклопотаності отриманням бажаного. У чому тут справа? Ймовірно, свобода від заклопотаності результатом дозволяє заощадити масу енергії, а установка "шукати краще рішення не дивлячись ні на що" направляє заощаджену енергію в потрібне русло: в справу виживання.
   У своєму житті я спостерігав той же ефект: найбільших успіхів мені вдавалося досягти, не думаючи про результат або думаючи, що не вийде, але виконуючи необхідні дії максимально якісно.
Мене до бездоганності ведуть  легкість і свобода. Легкість - це простота і ясність сприйняття. Мінімально необхідна і достатня кількість сенсів поточного "тут і зараз". Свобода - це відокремленість від усього. Саме відокремленість (вона ж відчуженість) є свободою. Наприклад, якщо ви "навіки вічні" відмовилися від паління, то ви не вільні від цієї звички, оскільки вимушені витрачати енергію на підтримку заборони самому собі палити. Свобода від паління - це коли воно "поруч" і легкодоступне, але вам це просто наразі не потрібно.

                                                  Уловлювання і впровадження ідей
    Основа цієї техніки описана в частині 2 . Застосовуючи її в настрої воїна під час шахових поєдинків, можна значно підвищити силу і змістовність своєї гри.
      У реальному житті я застосовував цю техніку задовго до свого повернення в шахи. Зокрема, ця техніка дуже хороша в написанні текстів і в пошуку рішень в проблемних ситуаціях.
       Проте успішне уловлювання і впровадження ідей вимагає розуміння вузлових позицій (якщо в шахах) і можливих ситуацій (у житті). Необхідно володіти мистецтвом швидкої і точної оцінки положень, що можуть виникнути при проведенні того або іншого задуму. Я зрозумів це, коли зіткнувся з тим, що грав начебто ідейно, але все одно програв партію. Аналіз показав, що я бачив усі основні можливості в партії, але мав проблеми з вибором: недооцінював сильні продовження та переоцінював слабкі.
   Також потрібно уміти уловлювати різні ідеї для однієї і тієї ж ситуації. Щоб була конкуренція ідей і ви могли б вибирати найкращу.
    Ще важливо уміти переходити від конкретних ідей до абстрактних і назад. Це і є стратегічне мислення. Наприклад, бачачи слабкість полів поблизу короля супротивника, можна намітити план їх захоплення і використання для вирішальної матової атаки. Тут ми бачимо перехід від конкретних спостережень слабкості пунктів до абстрактної ідеї їх захоплення і використання. Другий крок - пошук шляхів впровадження цього задуму; зворотний перехід від абстрактного задуму до пошуку конкретних шляхів його втілення. Тут знову потрібно конкретно-тактичне мислення і розрахунок варіантів. Цінність стратегічного мислення в тому, що воно направляє мислення тактичне. Тоді як на "сліпий" пошук через перерахунок усіх підряд варіантів не завжди є час в умовах турнірної партії або якоїсь проблемної ситуації в житті.
                                                                    Економія енергії
Незважаючи на нудну назву, ця тема найголовніша тема в житті. Я не жартую. Все, на що ми здатні, визначається рівнем доступної нам енергії. Я думаю, кожен шахіст потрапляв в ситуацію, коли під час партії голова "не варить", допускаються грубі прорахунки і безглузді помилки. Ти це розумієш, але зробити нічого з собою не можеш; спроби змусити себе "думати краще" лише добивають залишки розумової енергії. Зазвичай це пояснюють словами "я був в поганій формі" і це вірно. Але причиною поганої форми  може бути або хвороба, або нервове виснаження. З хворобами складніше, а ось нервового виснаження потрібно уникати, будь ти шахіст чи пекар.
Потрібно запам'ятовувати, що тебе виснажує і уникати цього. Ну, як уникати - без фанатизму, не забороняючи жорстко, а просто припинити зловживати (бути вільним від цього). Особисто я намагаюся не зловживати спиртним, комп'ютером і особливо Інтернетом. Телевізор і так давно не дивлюся. Але головне, чим не можна зловживати - постійними нав'язливими думками. Це може бути заклопотаністю своїм майбутнім або просто уявна балаканина з самим собою про що завгодно. Зміст думок не має значення для розмови, звиклої заповнювати собою будь-яку порожнечу і будь-яку тишу.
  Ось від цієї звички потрібно позбавитися в першу чергу. Нормальним станом незайнятої нічим свідомості  має  бути не базікання, а мовчання думки на усіх рівнях: вербальному, образному і чуттєвому. Досягається такий стан спогляданням поточного набору відчуття. Якщо просто зосередити на нім увагу, воно припиняє безсистемно  стрибати "з гілки на гілку". А оскільки відчуття є основою вербального і образного рівнів внутрішнього діалогу, то замовкають і вони.
  Якщо ж ви зайняті якоюсь необхідною діяльністю, то щоб вона вас не виснажила, потрібно дотримуватися принципу легкості (дивися розділ про настрій воїна). Все, що знаходиться у свідомості у нинішній момент (думки, почуття, автоматизми) усього цього повинно бути мінімум. Номенклатура і кількість мають бути необхідні і достатні для виконання заданої справи. 
   Нагородою за такий аскетизм буде висока ефективність будь-яких дій і, відповідно, задоволення від них. Проте розум не може очистити сам себе від зайвих процесів. Тут потрібно згадати про те, що може. Усвідомлення постійної загрози раптових неприємностей. Тому, потрібно зробити своїм фоновим станом стан алертності.
   Алертність (у моєму розумінні) - це розслаблена пильність. Саме розслаблена, інакше це буде невроз, який вас швидко вимотає. І саме пильність, інакше розслаблення  перетвориться на необережність та лінощі. Алертність - це невсипуще чуття на небезпеку і розслабленість кішки, готової у будь-яку секунду перетворитися на жваву бестію.


2 коментарі:

  1. Не погано, як мінімум "раціональне зерно" є. Насправді багато правильних і вірних спостережень...

    ВідповістиВидалити